Kekkilän uusi yksiovinen vihervitriini tuo kukoistavan yrttitarhan parvekkeelle

Kekkilän uusi yksiovinen vihervitriini tuo kukoistavan yrttitarhan parvekkeelle

Kekkilän uusi, kapea yksiovinen Vihervitriini on parvekkeen, terassin ja pienen pihan kasvihuone, jossa yrttien viljely onnistuu aloittelijaltakin. Parvekeyrtit saavat kasvuvoimaa Kekkilän luonnonmukaisesta Yrttimullasta, ja yksiovisen Vihervitriinin ansiosta viljelykausi kestää jopa lokakuun loppuun saakka.  Omalla parvekkeella kasvaneet, puhtaat yrtit ovat lähituotantoa parhaimmillaan ja maistuvat herkullisemmalta kuin kaupasta hankitut. 

Kekkilän suositun Koti & Piha -tuoteperheen uusi tulokas on pieneen tilaan mahtuva, alle puoli metriä leveä, yksiovinen Vihervitriini, joka sopii ihanteellisesti yrttien parvekeviljelyyn. Vihervitriinin ilmanvaihto on varmistettu ilman lämpötilaan reagoivan automaattiavaajan avulla – lämpötilan noustessa riittävän korkeaksi vitriinin katto avautuu automaattisesti. Yrttien viljelykausi jatkuu yksiovisessa Vihervitriinissä pitkälle syksyyn niin lasittamattomalla kuin lasitetullakin parvekkeella.

– Parvekeyrtit kannattaa istuttaa riittävän suureen ruukkuun, jossa on reikä pohjassa, jotta liika kasteluvesi valuu pois ja kasvien juuristo saa happea. Aloittelijalle sopivia yrttejä ovat esimerkiksi basilika, timjami ja ihanan sitruunaisen aromin antava sitruunaverbena. Parvekkeella voi viljellä niin kaupan ruukkuyrttejä kuin puutarhamyymälästä ostettuja yrtintaimia. Myös omien yrttien kylväminen ja versojen kasvattaminen on palkitsevaa. Pensastomaatitkin kypsyvät makeiksi vitriinin lämmössä, neuvoo Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio aloittelevaa yrttien parvekeviljelijää.

Käytännöllinen yksiovinen Vihervitriini sopii pieneen tilaan
Yksiovinen Vihervitriini on helppo pystyttää ilman erikoistyökaluja, ja säädettävät jalat mahdollistavat pystyttämisen myös epätasaiselle alustalle. Kapea Vihervitriini sopii pienellekin parvekkeelle tai terassille – se on leveydeltään vain 49,3 cm, korkeudeltaan 193 cm ja syvyydeltään 55,5 cm. Valkoiseksi maalatusta puusta valmistetussa yksiovisessa Vihervitriinissä on kolme teräshyllyä, joiden paikkoja voi säätää vapaasti rungossa olevaa rei’itystä hyödyntäen. Hyllyjä poistamalla voi tehdä tilaa korkeampien kasvien, kuten tomaatin ja kurkun kasvattamiselle. Liika kasteluvesi kertyy puolestaan Vihervitriinin sinkitylle alatasolle. Vitriinin alle voi hankkia lisävarusteena pyörillä varustetun laatikon, joka kätkee näppärästi sisäänsä multapussin ja muita viljelemiseen tarvittavia tykötarpeita. Yksiovisen Vihervitriinin lasit ovat karkaistua turvalasia.

Kekkilän puutarha‐alan asiantuntijoiden kehittämään ja palkittujen suomalaisten suunnittelijoiden muotoilemaan Koti & Piha -sarjaan kuuluvat entuudestaan muun muassa kaksiovinen Vihervitriini, Parvekeviljelysetti, Rajausreuna, Vihervaja, Askelpolkulaatat sekä Puun varusteet setti. Yksiovisen Vihervitriinin ovat suunnitelleet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota käytännöllisyyden ja esteettisyyden lisäksi ergonomiseen työskentelyasentoon.

Puhtaat yrtit kasvavat luonnonmukaisessa Yrttimullassa
Parvekeyrtit saavat puhdasta kasvuvoimaa luonnonmukaisesta Kekkilä Yrttimullasta, joka sopii niin kaupasta ostettujen ruukkuyrttien jatkokasvatukseen kuin yrttikylvöihin. Yrttimulta on kalkittu ja lannoitettu luonnonmukaisella lannoitteella, ja siihen on lisätty juurtumista ja juurten kasvua edistävää Humistar-maanparannusainetta. Parvekeviljelyn lisäksi Kekkilä Yrttimulta sopii erinomaisesti myös keittiöpuutarhaan ja yrttimaalle.

– Pienet yrtit tarvitsevat vettä harvemmin, mutta yrttien tuuhettuessa kastelutarve lisääntyy. Helteellä vesitilanne on hyvä tarkastaa aamuin illoin, Mari Kaartokallio ohjeistaa.

Neuvoja aloittelevalle yrttien parvekeviljelijälle
• Yrtit kannattaa istuttaa riittävän isoon ruukkuun, jonka pohjassa on reikä. Liika kasteluvesi valuu pois reiästä.
• Kaupasta ostettuja, jo ruuan laitossa hyödynnettyjä yrttejä voi jatkokasvattaa parvekkeella.
• Yrttitarhan satoa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, yrtit tuuhettuvat kun niitä nypitään.
• Yrteille sopiva multa on Kekkilän Yrttimulta.
• Kasvavien yrttien vedentarve on pienempi, mutta yrttien tuuhettuessa niitä kannattaa kastella useammin. Helteellä vesitilanne kannattaa tarkastaa aamuin illoin.
• Varo liikakastelua: juuriston hapensaanti estyy ja kasvu tyrehtyy liian märässä mullassa.
• Pitkään jatkuneella helteellä Vihervitriinin voi peittää kankaalla auringonvalolta. Vitriinin ovea voi myös pitää auki päivisin. Ovi kannattaa sulkea yöksi, jotta lämpö säilyy vitriinissä.

Tuotetiedot:
Vihervitriini, yksiovinen, suositushinta 400 €
Kootun tuotteen mitat: 193 x 49,3 x 55,5 cm, materiaali: kuusi, karkaistu lasi, sinkitty teräs
Vihervitriinin alalaatikko pyörillä (lisävaruste), suositushinta 50 €
Yrttimulta 3 l, suositushinta 4 €

Lisätietoja:
Kekkilä Oy, puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio, puh. 020 790 4807, mari [dot] kaartokallio [at] kekkila [dot] fi
tuotepäällikkö Petra Temisevä, puh. 020 790 4838,petra [dot] temiseva [at] kekkila [dot] fi (Vihervitriini, yksiovinen)
tuotepäällikkö Eila Pääskynkivi puh. 020 790 4836, eila [dot] paaskynkivi [at] kekkila [dot] fi (Yrttimulta)