Teräs kiertoon -polkupyörälle uusi elämä

Teräs kiertoon -polkupyörälle uusi elämä

Teräs on materiaali, joka on täysin kierrätettävä eikä se kierrätyksen aikana menetä ominaisuuksiaan. Kierrätykseen viety pyöränromu voi päätyä vaikkapa osaksi uutta polkupyörää.  

Neljä yritystä - Ruukki, Kuusakoski, HOK-Elanto ja Helkama tempaisevat teräksen kierrätyksen puolesta. Huhtikuun 12. - 15. eli torstaista sunnuntaihin kellareitaan siivoavat voivat tuoda vanhoja ja korjauskelvottomia polkupyöriä HOK-Elannon Prismojen (Hyvinkää, Kerava, Järvenpää, Tikkurila, Jumbo, Malmi, Viikki, Itäkeskus, Sello, Olari, Iso-Omena, Kannelmäki) yhteyteen sijoitetulle lavalle, josta romu lähtee kiertoon ja saattaa saada uuden elämän uutena polkupyöränä.

Jokaisesta pyöränromusta saa 50 euron arvoisen alennuskupongin, jonka voi käyttää uuden 24-, 26- ja 28-tuumaisen Helkama-pyörän ostoon edellä mainituissa Prismoissa tempauksen aikana.

On sekä ekologisesti että kansantaloudellisesti merkittävää, että terästä tuotetaan, käytetään ja kierrätetään tehokkaasti. Terästä on kierrätetty jo yli 150 vuotta. Teräksen ominaisuudet eivät heikkene kierrätyskertojen välillä vaan sitä voi kierrättää loputtomiin. Terästuote, vaikkapa vanha polkupyörä, on siis arvokas vielä elinkaarensa lopussakin.

Teräs on maailman kierrätetyin materiaali. Terästä kierrätetään vuosittain 580 miljoonaa tonnia eli enemmän kuin muita materiaaleja (alumiini, lasi, muovi, paperi, puu) yhteensä.  Magneettisuutensa takia teräs on helppo erottaa muista metalleista, joten sen kierrättäminen onnistuu hyvin. Kun polkupyörä tulee kierrätyspisteeseen, se toimitetaan murskattavaksi. Murskauksessa teräs, värimetallit ja muut jakeet erotellaan. Teräsmurske toimitetaan esimerkiksi Ruukin Raahen terästehtaalle.

Teräs voidaan sulattaa uudestaan ilman että sen ominaisuudet muuttuvat ja kierrätetystä teräksestä valmistettu tuote, vaikkapa pyöränrunko, on ihan yhtä laadukas kuin neitseellisistä raaka-aineista tuotettu. Kierrätysteräksen käytöllä säästetään raaka-aineita ja energiaa sekä alennetaan terästuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Vuonna 2011 Ruukissa teräksen kierrätyksellä vähennettiin hiilidioksidipäästöjä 480 000 tonnia, mikä vastaa 12 prosenttia yhtiön kokonaishiilidioksidipäästöistä.

Terästehtaalla mursketta käytetään raaka-aineena. Kun valmisteilla on pyörän runkoihin tarkoitettu teräserä, Ruukki käyttää kierrätettyä terästä maksimimäärän eli noin 28 prosenttia raaka-aineesta.

Lisätietoja teräksen kierrätyksestä:

Marko Mäkikyrö, Ruukin kierrätyksestä ja mineraalituotteista vastaava johtaja, +358 20 59 23992, marko [dot] makikyro [at] ruukki [dot] com

Ruukki toimittaa asiakkailleen energiatehokkaita teräsratkaisuja: paremmin rakennettuja ympäristöjä asumiseen, työhön ja liikkumiseen. Yhtiöllä on toimintaa noin 30 maassa ja henkilöstöä noin 11 800. Liikevaihto vuonna 2011 oli 2,8 miljardia euroa. Osake on noteerattu NASDAQ OMX Helsingissä (Rautaruukki Oyj: RTRKS).