Tarinoita suomalaisesta työstä: Jarrumiehen tarina MTV3-kanavalla la 9.6 klo 16.50

Tarinoita suomalaisesta työstä: Jarrumiehen tarina MTV3-kanavalla la 9.6 klo 16.50

Suomalaisen Työn Liitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuosi 2012 on täynnä toimintaa ja liitto edistää juhlavuotenaan monin tavoin työn arvostusta, innovointia ja yrittäjyyttä. Suurelle yleisölle kiinnostavin on MTV3-kanavalla käynnistynyt ohjelmasarja, joka esittelee 40 suomalaisen työn tarinaa. Seuraava ohjelma kertoo Linnanmäen vuoristoradan jarrumiehen tarinan lauantaina 9.6.2012 klo 16.50 MTV3-kanavalla. Yhteistyökumppaneina tarinoiden tuottamisessa ovat toimineet liiton jäsenyritykset, MTV3 ja Blue Media Oy.

Suomalaisen työn tarina kertoo ihmisestä ja työstä. Henkilökuvan lisäksi tarina hahmottaa ajankuvaa suomalaisen työn muutoksista sadan vuoden aikana. Tarinan lopussa raotetaan myös ammatin tai toimialan tulevaisuuden näkymiä.

Jarrumiehen työpaikka sai Yhteiskunnallisen yrityksen tunnuksen

Suomen suosituimman huvipuiston Linnanmäen laitteisiin tutustuu vuodessa yli miljoona elämyksiä etsivää asiakasta. Lasten Päivän Säätiön ylläpitämän Linnamäen portit avattiin helluntaina 1950. Linnanmäestä on kehittynyt laadukas, kansainvälisesti arvostettu ympäri vuoden toimiva viihdekeskus. Linnanmäki on myös rankattu Suomen luotettavimmaksi huvipuistoksi.

Tavoite on kehityksestä huolimatta pysynyt samana. Lastensuojelutyöhön lahjoitettiin viime vuonna 3,3 miljoonaa euroa ja tämänvuotisella toiminnalla on tavoitteena kerätä 3,5 miljoonaa tähän merkittävään yhteiskunnalliseen tehtävään. Kaikkiaan Lastensuojelutyöhön on Linnanmäen toiminnan aikana kerätty 84 miljoonaa euroa.

Lasten Päivän Säätiöllä on yhteiskunnallinen tehtävä. Se tuottaa liiketoiminnallaan yhteiskunnalle positiivisia sivuvaikutuksia. Tästä syystä Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Lasten Päivän Säätiölle Yhteiskunnallisen yrityksen -tunnuksen.

- Työ huvittelun parissa on hauskaa, mutta myös äärimmäisen suunnitelmallista ja pitkäjännitteistä. Kehittymisestä on pidettävä jatkuvasti huolta, sillä asiakkaat odottavat joka vuosi uusia elämyksiä, yllätyksiä ja laitteita. On erittäin hienoa, että olemme saaneet arvostusta tälle työlle Yhteiskunnallisen yrityksen merkin myötä, sanoo Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen.

Linnanmäen arvostetuimpia työpaikkoja on vuoristoradan jarrumiehen työ. Toimitusjohtaja Risto Räikkönenkin on suorittanut jarrumiehen koulutuksen. Kaudella 2012 hän on jarrumies numero 5.

Lastentarhanopettajaksi Helsingin Yliopistosta valmistuva jarrumies Teemu Hakala tuli Linnanmäelle Vekkulaan mattopojaksi jo vuonna 2005. Seuraavana vuonna täytettyään 18 vuotta hän yleni laitetyöntekijän työn kautta jarrumieheksi.

- Aluksi oli kahden viikon oppilasaika, jolloin selvitettiin kestääkö maha ja pää, riittäkö tasapaino ja pysyykö juna käsissä, Teemu kertoo. Kauden aikana 19 jarrumiestä tekee tuhansia kierroksia.

- Tämä työ on pienen pojan unelma. Nautin työstäni ja meillä on niin hyvä henki, ettei aina tunnu työltä lainkaan. Vaikka valmistun, en halua kokonaan luopua jarrumiehen työstä.

100 vuotta suomalaisen työn puolesta – kohti uusia haasteita

Suomalaisen Työn Liiton juhlavuosi huipentuu 24. syyskuuta juhlittavaan 100-vuotisjuhlaan.

Liitto järjestää myös Työ turneella -kiertueen, jonka aikana liiton bussi pysähtyy kesätapahtumissa eri puolella Suomea. Osana Muotoilupääkaupunki 2012 -kokonaisuutta liitto tuo esille suomalaista designia jäsenyritystensä kanssa.

Mukana juhlavuodessa

Suomalaisen Työn Liiton juhlavuoden yhteistyökumppaneita ovat: Työeläkeyhtiö Varma, MTK, Pellervo-Seura ry, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus FINATEX ry, K-kauppiasliitto, TT-säätiö, Teknologiateollisuus ry, MTV MEDIA Oy ja Blue Media Oy.

Ohjelma on esityksen jälkeen nähtävissä www.suomalainentyo.fi -sivulla ja MTV3 Katsomossa.

Lisätiedot:

Lasten Päivän Säätiö
toimitusjohtaja Risto Räikkönen
p. 010 572 2201, risto.raikkonen@linnanmaki.fi
www.linnanmaki.fi

Suomalaisen Työn Liitto
toimitusjohtaja Pekka Tsupari
040 570 2021, pekka.tsupari@avainlippu.fi
www.avainlippu.fi
, www.suomalainentyo.fi