Tarinoita suomalaisesta työstä: Maanviljelijän tarina MTV3-kanavalla la 2.6 klo 17.40

Tarinoita suomalaisesta työstä: Maanviljelijän tarina MTV3-kanavalla la 2.6 klo 17.40

Suomalaisen Työn Liitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuosi 2012 on täynnä toimintaa ja liitto edistää juhlavuotenaan monin tavoin työn arvostusta, innovointia ja yrittäjyyttä. Suurelle yleisölle kiinnostavin on MTV3-kanavalla käynnistynyt ohjelmasarja, joka esittelee 40 suomalaisen työn tarinaa. Seuraava ohjelma kertoo sukutilan maanviljelijän tarinan lauantaina 2.6.2012 klo 17.40 MTV3-kanavalla. Yhteistyökumppaneina tarinoiden tuottamisessa ovat toimineet liiton jäsenyritykset, MTV3 ja Blue Media Oy.

Suomalaisen työn tarina kertoo ihmisestä ja työstä. Henkilökuvan lisäksi tarina hahmottaa ajankuvaa suomalaisen työn muutoksista sadan vuoden aikana. Tarinan lopussa raotetaan myös ammatin tai toimialan tulevaisuuden näkymiä.

Maanviljelijän työ on yrittäjyyttä ja elämäntapa

Suomen maatalouden muutos on ollut merkittävä. Pienistä kaskiviljelyn ja muutaman eläimen talouksista on siirrytty tämän päivän erikoistuneisiin suurtiloihin. Toholammin kunnan Toholammin kylästä 1800-luvun lopulla Fredrik Kopsala osti Amerikasta tienatuilla rahoillaan  Ylitalon tilan, jota isännöi nyt neljännen polven Kopsala. Atso Ala-Kopsala hoitaa vaimonsa Marjon kanssa nykyaikaista maitotilaa kuin yritystä.

-  Toisen maailmasodan jälkeen alkoi kaupallinen ruoan tuotanto, sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Hän pitää tärkeänä, että juuri julkisissa ruokapalveluissa kehitetään suomalaisen lähellä tuotetun ruuan mahdollisuuksia. Syväniemen mukaan kotimainen tuote on puhdas ja turvallinen valinta ruokapöytään. Suomalainen ruokaketju on läpinäkyvää ja tuotteen alkuperä on helppo jäljittää. Suomi ja Ruotsi ovat myös ainoat salmonellavapaat maat Euroopassa. Silti suurin haaste suomalaisessa maataloudessa on kannattavuus.

Nykypäivän maanviljelijät ovat ammattikoulutettuja. Atso Ala-Kopsalalle oli selvää, että hänestä tulee maanviljelijä. Anssi-veli opiskeli taloustieteitä ja löysi itselleen työn pankkialalta. Atso lähti opiskelemaan agrologiksi Ilmajoella. Samalle luokalle tuli oululainen Marjo, joka huomasi, että matematiikan opiskelu yliopistossa oli liian teoreettista.

Nyt Atso ja Marjo pyörittävät modernia maitotilaa kuin yritystä ja työllistävät yhden vakituisen työntekijän ja lisäksi kausityövoimaa. Vuonna 2011 tila tuotti maitoa 850 000 litraa.

Perheeseen odotetaan kolmatta lasta. Atso ja Marjo pitävät tulevaisuuden näkymiä valoisina, heille maitotila on elämäntapa. Atson ja Marjon työtä seurataan lauantaina 2. kesäkuuta klo 17.40 MTV3-kanavalla.

100 vuotta suomalaisen työn puolesta – kohti uusia haasteita

Suomalaisen Työn Liiton juhlavuosi huipentuu 24. syyskuuta juhlittavaan 100-vuotisjuhlaan.

Liitto järjestää myös Työ turneella -kiertueen, jonka aikana liiton bussi pysähtyy kesätapahtumissa eri puolella Suomea. Osana Muotoilupääkaupunki 2012 -kokonaisuutta liitto tuo esille suomalaista designia jäsenyritystensä kanssa.

Mukana juhlavuodessa

Suomalaisen Työn Liiton juhlavuoden yhteistyökumppaneita ovat: Työeläkeyhtiö Varma, MTK, Pellervo-Seura ry, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus FINATEX ry, K-kauppiasliitto, TT-säätiö, Teknologiateollisuus ry, MTV MEDIA Oy ja Blue Media Oy.

Ohjelma on esityksen jälkeen nähtävissä www.suomalainentyo.fi -sivulla ja MTV3 Katsomossa.

Lisätiedot:

Marjo Ala-Kopsala
06-885253, marjo.ala-kopsala@kotinet.com

MTK
ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi
050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

viestintäassistentti Julia von Flittner
050 511 5935, julia.flittner@mtk.fi
www.mtk.fi

Suomalaisen Työn Liitto
toimitusjohtaja Pekka Tsupari
040 570 2021, pekka.tsupari@avainlippu.fi
www.avainlippu.fi, www.suomalainentyo.fi